Als vinoloog heb ik, bij diverse gelegenheden, regelmatig wijn als metafoor gebruikt. Voor het schrijven van deze column was ik van plan dat weer te doen, maar dan voor ‘sport en bewegen’ als een niet onbelangrijke activiteit in het leven. Maar toen het ‘Preventieakkoord’ van Staatssecretaris Paul Blokhuis werd gepresenteerd stapte ik subiet van dat voornemen af. Ik viel van de ene verbazing in de andere.
De eerste verbazing was het ontbreken van ‘sport en bewegen’ in dat akkoord. In sporttermen gesproken, beschouw dat als het missen van een kans voor open doel.

Immers ‘sport en bewegen’ leveren essentiële bijdragen aan welzijn en gezondheid. En hebben een aantoonbare preventieve werking. Maar meer nog heb ik mij verbaasd over het woord ‘betutteling’ dat ik veelvuldig voorbij zag en hoorde komen in de reacties. Waar komt die vrees voor betutteling toch vandaan? Het gaat naar mijn mening niet over de vraag of roken slecht is. Of teveel suiker. Of teveel alcohol (als wijnliefhebber laat ik dan ook kwaliteit prevaleren boven kwantiteit). Daarover is iedereen het volgens mij wel eens. Het zit dieper. Sinds we in de jaren zestig zijn ‘uitgetreden uit onze zelfgekozen onmondigheid’ (Immanuel Kant) zijn we allergisch geworden voor adviezen van anderen. In het bijzonder van hogerhand. We beschouwen die als ‘betutteling’. We zijn immers de fase van onmondigheid voorbij. Zolang we er anderen geen schade mee doen bepalen we zelf wel wat we doen, ook al is het fout of ongezond.

De uitdrukking ‘met het oog op de toekomst van onze kinderen’ wordt regelmatig gebruikt bij belangrijke vraagstukken zoals bijv. de klimaatsverandering. En terecht! In dat opzicht is preventie een noodzaak van levensbelang. Maar wat heb je als mens aan een goed klimaat en een goed functionerende maatschappij als je niet gezond bent en daarvan kunt genieten? Om de mensen daarin mee te krijgen is meer nodig dan regels en financiële prikkels. Dat is een overtuigend verhaal zonder te vervallen in de betutteling van weleer. Onlangs had ik één van onze kleinkinderen in de auto. Ik vertelde hem dat vroeger de auto’s geen gordels hadden. Zijn reactie: “Echt? Dat is toch niet te geloven!” En de jaren waarin ik als medewerker van de Sportraad Drenthe na het openen van de deur van de vergaderkamer van een willekeurige sportorganisatie, ook het blauwe rookgordijn opzij moest schuiven om mijn gesprekspartners te kunnen ontwaren, liggen alweer redelijk ver achter ons.

Als optimist denk ik dan: ‘Time is on our side’. De Rolling Stones zongen het al.
Oh ja, wat betreft wijn als metafoor: hele goede wijnen hebben tijd nodig om harmonieus en dus beter te worden. En die goede wijnen kunnen dan onder optimale bewaarcondities de leeftijd van een ‘centenaire’ bereiken. Zij behoeven geen krans.
Kortom: Een uitdagende toekomst voor SportDrenthe.

Wim Admiraal