In de jaren 70 heb ik als trainer van Gehandicaptensportclub Bartje uit Assen de voormalige Drentse Sport Federatie leren kennen. In die tijd was het aangepast sporten nog niet erg bekend.
De eerste atletiekwedstrijd voor gehandicapten, die toen in Assen werd gehouden vond plaats aan de Houtlaan en werd toen al georganiseerd met behulp van de Drentse Sport Federatie.

In 1977 ben ik verhuisd naar Emmen en heb bij de Gehandicapten Sportclub Emmen zowel bestuurlijke- als trainerswerkzaamheden gedaan. In 1987 werd ik benaderd door de Nederlandse
Invaliden Sportbond of ik bereid was om bij de toekomstige Wereldspelen het atletiekonderdeel te organiseren.

In 1990 werd het grote sportevenement ‘De Wereldspelen’, voor het aangepast sporten in Assen georganiseerd. Deze grote internationale wedstrijden werden in 18 takken van sport in de gehele provincie Drenthe gehouden. Vele sportverenigingen, opleidingsinstituten, (inter)nationale Sportbonden waren bij dit geweldig evenement betrokken. De gemeente Assen, de provincie Drenthe, de Drentse Sport Federatie en vele sponsoren hebben dit financieel mogelijk gemaakt.
De Johan Willem Frisokazerne was de accommodatie, waar de deelnemers, begeleiders en organisatoren zoveel mogelijk werden ondergebracht. In totaal waren er van 14 – 25 juli 1990 ongeveer 3.000 deelnemers en begeleiders uit 52 landen in Assen aanwezig. Meer dan 500 vrijwilligers werden bij deze Wereldspelen ingeschakeld.

De atleten streden op sportieve wijze in verschillende takken van sport om de medailles.
De Spelen werden regelmatig bezocht door leden van het Koninklijk Huis.
Deze Wereldspelen waren aanleiding om vanaf 1993 om de 2 jaar Open Nederlandse Kampioen-schappen atletiek in Emmen en/of Assen te organiseren. De atletiekverenigingen EAC de Sperwers uit Emmen, AAC’61 uit Assen, de Gehandicapten Sport Club Emmen, de Nederlandse Invaliden Sportbond en de Drentse Sport Federatie waren hiervoor verantwoordelijk.

De resultaten en reacties waren dusdanig positief dat er een vervolg kwam. In 2001 en 2003 de Europese- en in 2006 de Wereldkampioenschappen. Deze sportevenementen werden door Stichting Eurochamp in samenwerking met de vier internationale gehandicaptensportbonden georganiseerd.

Teun Tol