“Drenthe stelt nooit teleur. Drenthe doet altijd mee. Drenthe ademt sport en bewegen. Drenthe loopt voorop. In Drenthe gebeuren bijzondere dingen. Op Drenthe kun je rekenen. In Drenthe is geen gedoe.” Zo, dat is alvast maar gezegd. En niet omdat dit een column is, maar omdat het zo is.

Vanuit mijn landelijke perspectief heb ik de luxe om ontwikkelingen te kunnen overzien en daardoor verschillen en overeenkomsten te duiden. Anno 2019 is er sprake van een unieke situatie op het gebied van sport en provincies. In alle 12 collegeakkoorden zijn mooie ambities geformuleerd op het gebied van sport en bewegen. Er zijn 12 gedeputeerden sport. In alle bestuurslagen wordt de maatschappelijke waarde van sport en bewegen in de huidige samenleving volop erkend. Niet alleen de gezondheidswaarde maar ook de verbindende waarde van sport in een samenleving waar de cohesie en gemeenschapszin helaas onder druk staat. Een prachtige constatering met mooie perspectieven voor de komende jaren.

Bij een aantal provincies was het echt spannend om te zien of sport en bewegen het collegeakkoord zou halen. Bij Drenthe niet. Drenthe was een zekerheidje. Al in 2018 was duidelijk dat de politiek in Drenthe sport en bewegen weer een mooie plek zou gaan geven in haar plannen voor de komende jaren. Een jarenlange traditie wordt voortgezet. Ook is er binnen Drenthe sprake van een grote en unieke saamhorigheid tussen provincie en gemeenten. Sportbeleid maak je samen en voer je samen uit. De slogan 12+1 is uniek. In andere provincies hoor je nooit 62+1, 52+1 of 26+1. Het sportbeleid van Drenthe is echt gezamenlijk beleid met aandacht voor sportverenigingen in de kleinste kernen tot gemeente overstijgende initiatieven zoals Heel Drenthe Beweegt, het WK Para-Cycling en de realisatie van de VAM-berg. Hulde!

Om dit allemaal voor elkaar te blijven krijgen zijn er natuurlijk drijvende krachten nodig. Sportbeleid is immers mensenwerk. Velen zijn daar natuurlijk voor nodig en mee bezig, maar ik denk dan vooral aan twee Hansen. Hans Derks als inspirerend regisseur van Drenthe beweegt die de legacy van het Olympisch Plan gepassioneerd doortrekt in Heel Drenthe Beweegt. Maar vooral ook aan Hans de Lang die vanuit SportDrenthe, ook in moeilijkere tijden, als bescheiden verbinder met een onverwoestbaar uithoudingsvermogen blijft werken aan het promoten van de kracht van sport en bewegen voor de samenleving.

“Beste Hansen, namens de hele Nederlandse sport: bedankt voor jullie fantastische en langjarige bijdrage aan de ontwikkeling van de sport in Nederland in het algemeen en Drenthe in het bijzonder!”

Erik Lenselink
NOC*NSF