Als ik terugkijk naar de jaren als voorzitter van de Sportraad Drenthe, toen ik van 1972 tot 1977 burgemeester was van de gemeente Dalen, denk ik aan de totstandkoming van de vele sportaccommodaties. Gerealiseerd met de budgetten van de Dienst Aanvullende werken die werden ingezet om de hoge werkloosheid in de provincie Drenthe te bestrijden.

Sporthallen, sportvelden, tennisbanen. Veel kon. Er werd veel tot stand gebracht met enthousiaste sportverenigingen, gemeenten etc. Het accommodatieniveau en de sportinfrastructuur in de provincie kwamen met de enthousiaste gedeputeerde Daan Huizinga op hoog niveau.

De Sportraad Drenthe onder leiding van directeur Martin Mallon werd gezien, had gezag en was populair. Het sporten en ook het recreatiesporten werd gestimuleerd met allerlei evenementen, activiteiten en nieuwe impulsen. Het opleidingsniveau voor trainers en andere functionarissen in de sport werd vernieuwd en gecoördineerd en daardoor op een hoger niveau gebracht.

Ja, en dan de voetbalclub Emmen. Ik zat in mijn jonge jaren op het Gemeentelijk Lyceum Emmen. Jan van Beveren, de latere beroemde keeper en keeper van Emmen zat daar ook op school. Een mooie herinnering. Nu bezoek ik vol trots samen met een goede vriend, die een boerderij in Zuidwolde bezit, de wedstrijd-klassieker Emmen tegen mijn club Feyenoord. Het werd 1-4, maar wat een uitstraling heeft Emmen als voetbalclub. En je merkt, ziet en voelt dat dat goed is voor de marketing van de provincie Drenthe.

Bewegen in Drenthe is niet meer alleen fietsen en wandelen in die prachtige provincie. Het gaat verder.

Voetbalclub Emmen bindt de strijd aan tegen de mooiste club van Nederland, Feyenoord.
Op de tribune bij Emmen zeiden ze tegen me, “als ze niet tegen Emmen speelden waren we voor Feyenoord”. Ja, dan ben je er. Dan heb je het echte topsportklimaat bereikt. En als altijd voel je hier op de achtergrond de nadrukkelijke aanwezigheid van de Sportraad Drenthe; al 50 jaar lang.

Ivo Opstelten