In het kader van het 100-jarig bestaan van Klazienaveen werd in 1984 een marathon en halve marathon georganiseerd. Hoewel het in eerste instantie een éénmalig evenement zou zijn, werd het zo’n groot succes dat in 1985 de Stichting Marathon Zuidoost-Drenthe werd opgericht. Tot en met 2017 was de marathon onderdeel van het programma.

Vanaf 1990 maakte ik deel uit van het bestuur, belast met Public Relations en als atletencoördinator verantwoordelijk voor de samenstelling van het internationale atletenveld.
Na 28 jaar heb ik in 2018 een punt gezet achter mijn taak als bestuurslid. Ik heb het altijd als een voorrecht gezien dit prachtige vrijwilligerswerk te mogen doen.
Atleten uit alle delen van de wereld hebben bij mij thuis een onderdak gevonden. Vaak moesten de kinderen het huis uit om dit mogelijk te maken. Na verloop van jaren werd het internationale deelnemersveld zo groot dat ze werden ondergebracht in de blokhutten van Sportlandgoed Zwartemeer.
Oneindig veel verhalen zijn mij verteld, waardoor ik een goed beeld heb gekregen van de sportbeleving van de atleten in hun eigen land. Zo kent Japan geen sportvereniging zoals wij die kennen. Sporten doe je bij het bedrijf waar je ouders of jezelf werkt. Haal je een bepaald niveau, dan geeft het bedrijf faciliteiten om talenten ook in het buitenland te etaleren. Marathonloopster Chihiro Tanaka mocht een week lang in Klazienaveen verblijven om de Drenthe Marathon te lopen.

Indrukwekkend waren de verhalen van de Keniaanse atleten. Veel hebben zij mij verteld over de omstandigheden waarin zij moeten trainen. Zo lopen de Kenianen vanaf hun jeugd elke week een wedstrijd in de hoop ontdekt te worden door een Amerikaanse of Europese manager.
Het idee dat Kenianen van warm weer houden is een fabeltje. Vaak hebben ze er zelfs een hekel aan. Vooral aan de Nederlandse warmte met een hoge luchtvochtigheid. Meestal wordt er ’s morgens tussen vier en zes getraind en daarnaast ’s avonds nog een keer om tien uur. Dan is de temperatuur iets gezakt. Nadeel is wel dat het dan donker is. Er komen nogal eens atleten om het leven, doordat zij in het donker door auto’s worden aangereden. Ook komt het voor dat ze door wilde dieren worden aangevallen. Verschillende keren heb ik op deze onmogelijke tijden ook in Klazienaveen met de Kenianen mogen trainen. Ook vaak heb ik de Kenianen meegenomen naar het 330 meter lange vervallen schelpen atletiekbaantje aan de Veenhoeksweg in Klazienaveen. Het baantje wordt al jaren niet meer gebruikt door de Loopgroep Klazienaveen.

Wat zouden zij graag de beschikking hebben over een dergelijk baantje.
De toen 21-jarige Olena Roszhko uit De Krim (toen nog Oekraïne) was studente. Zij moest eerst een treinreis van 15 uur maken alvorens in Kiev op de trein te kunnen stappen die haar naar het Duitse Meppen bracht. Al met al was ze meer dan 40 uur onderweg. Maar dat had ze er graag voor over. Om een gratis studiebeurs te bemachtigen moest ze tenminste in een West-Europese (halve) marathon bij de eerste drie eindigen. Elke keer haalde ze Klazienaveen een podiumplaats. Olena heeft haar medische studie dus in Klazienaveen verdiend. Later kreeg ze een goede baan in de Verenigde Staten. Nog krijg ik elk jaar een kerstkaartje.

Jans Jagt