GALM is een stimulering strategie met als doel ouderen, die niet of te weinig bewegen, meer aan het sporten te krijgen.
Zo’n 23 jaar geleden, in 1996 om precies te zijn, startte mijn eerste samenwerking met STAMM-sport dat later SportDrenthe werd. Wat mij toen al opviel was de ontwikkelingsgerichtheid van deze organisatie en haar medewerkers. Wij waren een team van “onderzoekers” werkzaam voor de Rijksuniversiteit Groningen die welkom werden geheten in de wereld van de sportstimulering en dat was toentertijd best uniek. Wat helemaal vernieuwend was, was de bereidheid om als sportsector samen te werken met de welzijnssector (het voormalige Meer Bewegen voor Ouderen, MBvO) en de gezondheidssector. We kunnen ons dat nu niet meer voorstellen maar dat was toen voor veel andere sportraden vaak twee bruggen te ver.

In 1996 startten we gezamenlijk met GALM-projecten in Vries, Zuidlaren en Hoogeveen die uitermate succesvol bleken. Duizenden ouderen werden deur-aan-deur benaderd om vervolgens getest te worden in Sportzalen, buurtcentra of dorpshuizen (!). We hebben alle varianten meegemaakt. Na deze aanloopfase gingen de deelnemers die verder wilden “sporten” onder begeleiding van MBvO lesgevers. Dit laatste was ook bijzonder en spannend want MBvO dat vaak geassocieerd werd met stoelgymnastiek voor ouderen en sport leken twee uitersten die samenkwamen binnen GALM. Maar uiteindelijk lukte dit ook en er ontstond een intensieve en vooral succesvolle samenwerking in Drenthe. Mede op basis van dit Drentse succes kreeg GALM in 1997 een grote subsidie waarmee de landelijke invoering van de aanpak een feit was. Dit was natuurlijk een fantastisch resultaat maar zorgde ook voor het grote luxeprobleem dat er ineens honderden Drentse ouderen elke week sportief actief waren in Hoogeveen, Borger, Emmen, Vries, Zuidlaren, Meppel etc. Echter het “nieuwe” veelzijdige GALM-sportprogramma sloot absoluut niet aan bij het reguliere sportaanbod van lokale sportverenigingen waarmee onderbrenging van de GALM-deelnemers bij sportverenigingen vrijwel onmogelijk bleek. SportDrenthe toonde toen veel lef door een nieuwe stichting (Stichting GALM, nu Stichting Sport & Beweeg) op te richten om deze “nieuwe” groep sporters bij onder te brengen en om als werkgever voor de GALM-trainers op te treden daar waar ze lokaal geen onderdak konden vinden.

De ervaringen met GALM in Drenthe tonen aan dat SportDrenthe zich als pionier met de kracht van sport in de hand manifesteert. Dit zit SportDrenthe en haar medewerkers in de genen. Hiermee gaat er niets boven Drenthe!

Ik feliciteer SportDrenthe en haar medewerkers met het 50-jarige jubileum en wens haar dezelfde frisse en vernieuwende blik op de sporttoekomst toe die ze twintig jaar geleden al lieten zien.

Met sportieve groet,

Johan de Jong
Lector Praktijkgerichte Sportwetenschap, Hanzehogeschool Groningen