Een aantal jaren was ik als verenigingsondersteuner werkzaam voor SportDrenthe. Een verenigingsondersteuner (VO) hielp verenigingen die vragen hadden over bijvoorbeeld vrijwilligersbeleid, communicatie, het runnen van een kantine of over technische zaken. Vaak kwamen deze vragen voort uit andere problemen binnen de vereniging.

Als VO maakte ik gebruik van IK-sport, een programma/instrument om de club goed in kaart te brengen. Ik ging in gesprek met een aantal clubmensen en zij vulden ook nog lange vragenlijsten in. Zo kreeg ik een goed beeld van de club. Ik besprak de uitkomsten en gaf advies en richtlijnen om mee aan de slag te gaan. Aan het eind van zo’n traject lag er altijd een goed plan waarmee de vereniging zelf verder kon.

Een gebrek aan vrijwilligers, hoe komen we aan meer kader? Dit was nogal eens de oorzaak van het stagneren van ontwikkelingen binnen een vereniging. De juiste mensen op de juiste plek. Trainers, coaches, scheidsrechters, bestuursleden, bardiensten… Geen club zonder vrijwilligers. Het is van alle tijden.

De eerste vereniging waar ik aan de slag ging was handbalvereniging Hurry Up uit Zwartemeer. Met een laptop met het IK-sport programma ging ik naar de bekende sporthal in Zwartemeer. Tijdens de gesprekken werd me al snel duidelijk hoe groot de ambities waren van de club. De top van Nederland!

Ik heb een rapport geschreven en besproken met de enthousiaste clubmensen. De visie was duidelijk, maar er moest nog wel wat gebeuren. De vastberadenheid van de mensen van Hurry Up was echter groot, men had een duidelijk doel voor ogen. Ik heb daar gezien dat je als club met een duidelijke missie en visie bijna als vanzelf de gemotiveerde mensen bij elkaar krijgt en met elkaar heel ver kan komen.
Op afstand ben ik de club natuurlijk blijven volgen. Ik vind het geweldig dat ze ook werkelijk de top van Nederland hebben gehaald en al jarenlang meedraaien in de hoogste divisies.

Hurry Up is één van die verenigingen waar de resultaten al snel duidelijk zichtbaar waren. Bij andere clubs verliep het moeizamer. Dankbaar werk was het in ieder geval en is het nog steeds, want SportDrenthe is nog altijd dé ondersteuner voor sportend Drenthe. Vaak onzichtbaar, maar dat is niet erg. Het gaat uiteindelijk om de sporters en al die mensen die daaromheen betrokken zijn.

Erik Luppes
freelance verenigingsondersteuner voor SportDrenthe