In mijn ogen is SportDrenthe de spil in Drenthe voor de sport in het algemeen. In ons mooie Drenthe moet dit instituut blijven. Zij vervult een belangrijke rol in de Drentse Sportwereld.
Vanuit Drenthe gaan veel mooie beelden de wereld over wat niet alleen voor de sport belangrijk is maar voor alles en iedereen in Drenthe. Door de sport komt Drenthe goed in beeld.

Mag ik me even voorstellen?
Mijn naam is Femmy van Issum-Achterhes, dochter van Albert Achterhes de oprichter van Wielervereniging De Peddelaars en van de Ronde van Drenthe, en ben reeds 25 jaar voorzitter van de Stichting Ronde van Drenthe.

De Ronde van Drenthe is uitgegroeid van een heel goede amateurwedstrijd, na verschillende klassen te hebben overgeslagen, want in het verleden toen er nog maar enkele grote wielerwedstrijden waren, naar de categorie 1.1. Grote successen werden behaald door 2 keer eerste van de wereld qua punten te eindigen. In 2018 reden we voor het eerst na een verkiezing in de Hors Categorie. Deze klasse hangt aan de Pro Tour (Amstel Gold) in Limburg. Dat was weer een opsteker voor Drenthe. In 1998 kwam er ook een dameskoers op aandringen van rensters. Dit ging allemaal crescendo, begonnen als een 1 daagse naar in 2007 een World Cup wedstrijd, sinds 3 jaar de UCI World Tour genoemd. Bij de dames de hoogste en bij de heren de op een na hoogste klasse. Willen we de hoogste halen dan moet er veel geld in worden gestoken.

Daarnaast hebben we ook de Novilon Euro Cup wedstrijden voor dames gehad en met medewerking van Novilon nu de UCI Women’s World Tour. In 2007 begonnen we met de Drentse 8 van Westerveld in Dwingeloo. Deze wedstrijd werd door de UCI bestempeld met het predicaat Excellent.

Dan de breedtesport, daarin kunnen we prima samenwerken met SportDrenthe waarvan we veel steun hebben. We hebben de Toerversie waar al veel mooie tochten mee gereden zijn, met mooi weer een dikke 700 deelnemers (en dat begin maart!). Dit jaar een dieptepunt door de kou, regen en wind maar wel met de Col du VAM, een echte kuitenbijter, die vernieuwd is. In 2020 wanneer de Col du VAM nog beter geprepareerd is hopen we op wat mooier weer en dan met een horde toerfietsers erover heen.

De handbikers hebben de Ronde van Drenthe omarmd net als de E-bikers, Hersen on tour, ID cycling, en jeugd. Dit organiseerden wij samen met SportDrenthe. Onze leus: de gezamenlijke schouders doen het, staat ook bij SportDrenthe hoog in het vaandel. Samenwerking daar komt het op aan.
Dit jaar was voor mij het hoogtepunt: 60 jaar Ronde van Drenthe die ik ook zelf heb meegemaakt, passief en de laatste ruim 25 jaar actief. In deze Ronde had SportDrenthe een extra premiesprint 50 jaar SportDrenthe.

Verrassing voor mij op het Sportgala was dat ik uit handen van Hans de Lang de Sportprijs overhandigd kreeg. Het bedrag was bedoeld als vrijwilligersprijs. Voor de vrijwilligers die het dit jaar hebben verdiend en veel voor de kiezen hebben gehad.
Een verrassing op die avond was dat het Drentse damesteam achter het “omhoog” getrokken gordijn stond. Het jonge talententeam is door de provincie Drenthe en SportDrenthe in het leven geroepen. Dit was het mooiste moment na al die jaren die ik met SportDrenthe heb samengewerkt.

Vanaf hier heel hartelijk dank voor de jarige SportDrenthe en ik wens jullie, namens de Ronde van Drenthe, veel succes voor de toekomst. Op naar jullie het 60-jarig jubileum.

Femmy van Issum-Achterhes