Het is alweer 10 jaar geleden dat dit FEEST in Drenthe werd gevierd. Het was wijlen Relus ter Beek, commissaris van de Koningin, die als zeer grote wielersportkenner en liefhebber persoonlijk deze beroemde Spaanse Wielerronde La Vuelta voor het eerst naar Nederland haalde en dan in het bijzonder naar Drenthe. In een verrassend gesprek zei Relus: “Jos in ben blij dat we de Vuelta in Assen hebben, maar ik kan die niet organiseren, dus moet jij dat maar doen”. Wie was in staat om tegen Relus nee te zeggen, ik in ieder geval niet. De Vuelta in Nederland 4 dagen. (Van Assen naar Luik.) Relus had twee eisen: De proloog op het beroemde TT-Circuit en de eerste etappe een volledig Drentse dag. Een bijna onmogelijke wens (EIS) , hoe kom je dan in 2 dagen van Emmen naar Luik.
Met de wielersport had ik geen ervaring, wel met de motorsport en het TT-Circuit.

De vraag was, waar begin je? En hoe deze gigantische opdracht aan te pakken? Ook Drenthe moest wennen aan het idee om Spanje te beleven in deze “rustige” provincie. Het hielp dat ik als voorzitter van het TT-bestuur de Cathedral of Speed kon inzetten voor de proloog. Het Circuit kende ik als geen ander en met alle faciliteiten als parkeerterreinen, rennerskwartier, pitboxen en nieuwe tribunes werd dit een geweldige proloog. De tweede dag (etappe Assen naar Emmen) werd een fantastisch feest. Als zuiderling leek het wel of het carnaval naar Drenthe was verplaatst. Nog nooit heb ik zoveel Sinterklaasen en Zwarte Pieten gezien in september. Heel jammer dat Relus ter Beek dit niet zelf meer mocht meemaken. Als ere-saluut hebben we de grote bergprijs (1 punt), Monte Relus, ingesteld.

Het organiseren van grote sportevenementen ging nog wel, daar had ik ervaring mee, maar alle randevenementen dat was andere koek en slurpten veel tijd en energie op. Om al die side-evenementen in te passen bleek een bijna onmogelijke puzzel. Daar was eerst de toertocht met het nooit verwachte aantal deelnemers van 11.000 fietsers die een rondje Drenthe wilden meemaken met daarbij een rondje TT-Circuit. Een indrukwekkende stoet fietsers in de fietsprovincie Drenthe.

Een grote activiteit voor scholen waarbij de finale ook een plaats moest krijgen op het TT-circuit, een wens van gedeputeerde Anneke Haagsma. Ook de Amsterdamse organisatie van dit project had soms onmogelijke eisen. Op een gegeven moment kosten de projecten meer aandacht en tijd dan de organisatie van de Vuelta zelf. Ook kwamen we in de knel met ruimte op en rond het circuit en ontstond er een verdringingssituatie. Als klap op de vuurpijl kwam daar enkele maanden voor de Vuelta het verzoek van het Ministerie van VWS om ook enkele sociale programma’s/acties toe te voegen in het kader van de Spaanse Vuelta. Eerlijk gezegd: toen wist ik het niet meer, een ding was zeker dit werd teveel voor mijn organisatie. Dit kon ik mijn mensen niet aandoen, het Circuit was al helemaal vol, nog niet denkend aan het tijdschema rond de proloog. Ik had het al zo druk en mijn mensen waren al overbelast en nu dit nog.

En toen kwam SportDrenthe in beeld. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik niet zo’n hoge pet op had van alle soorten commissies, instituten en sportraden. Ik vond ze vaak lastig en vaak was het een verstoring van onze taken. Eerlijk ook, ik was verheugd de organisatie en de verantwoordelijkheid bij SportDrenthe te kunnen droppen. Het was een eyeopener.

Ik ben nog steeds overdonderd over de daadkracht en organisatievermogen van de mensen van SportDrenthe. De dag voor de invaliden en geestelijk gehandicapten werd een ontroerend feest op het circuit, zeker toen de toprenners zich betrokken voelden en spontaan meededen. SportDrenthe regelde het busvervoer, de aan- en afvoertijden, de catering, de medailles en het gehele programma. Nimmer zag ik mensen zo genieten en de vreugde was intens. Mijn Vuelta-organisatie kon alles overlaten en overdragen aan SportDrenthe, die voor een glorieuze dag zorgde.

SportDrenthe nogmaals bedankt het gaf de Vuelta een geweldige uitstraling.

Jos Vaessen