Dit is de slogan van TurnGroep Noord uit Vries. Een kleine, maar ambitieuze turnvereniging, opgericht in 2011 door ouders om turntrainingen te organiseren voor turnsters uit de 1e, 2e en 3e divisie en om het damesturnen naar een hoger niveau te brengen in de regio.

Ook in Drenthe zijn er genoeg meisjes die graag meer willen dan alleen recreatief turnen en daar ook het talent en de ambitie voor hebben om regionaal en landelijk mee te draaien op het niveau van de 1e, 2e en 3e divisie. Om dit te kunnen bereiken heb je een ambitieuze vereniging nodig die gelicentieerde, enthousiaste trainers, voldoende trainingsuren en goede, veilige trainingsfaciliteiten heeft, zoals een goed ingerichte turnhal met de benodigde toestellen. Het is  belangrijk dat turnsters van laag tot hoog niveau op een veilige manier kunnen trainen en turnen in de regio. Elke turnster heeft recht op een turnhal. Korfballen doe je tenslotte ook niet op een tennisveld. Helaas zijn er in Drenthe (nog) maar weinig goede ingerichte turnhallen. In Vries zijn we gezegend met een kleine turnhal, maar hij voldoet aan alle eisen. Daarnaast hebben we de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in eigen trainingsmateriaal, zoals een airtrack, om ervoor te zorgen dat er op een veilige manier de moeilijkere turnelementen aangeleerd kunnen worden. Er wordt nog teveel getraind in gewone gymzalen en turnwedstrijden georganiseerd zonder voldoende goede veilige turnmaterialen.

Op hoger niveau turnen betekent veel trainingsuren, inzet en motivatie van de turnsters en trainsters en de wil om het beste uit jezelf te halen. Turnen is een solosport, maar de turnster kan niet zonder positieve ouders, mede turnsters en trainsters die je steunen en je motiveren en daardoor een teamsport wordt. Het plezier in het turnen en trainen moet voorop staan! Een Veilig Sportklimaat waar positief coachen de norm is en het plezier in de sport voorop staat, dan komen de prestaties als bijna vanzelf.

Naast dit alles is het noodzakelijk dat turnverenigingen gaan samenwerken en open staan voor veranderingen en vernieuwingen. Niet alleen trainingsfaciliteiten kunnen optimaler benut en gedeeld worden, maar ook de trainers. Bijna elke vereniging  heeft wel te maken met een kader tekort. Samen sta je sterk en kun je een vuist maken naar de gemeentes toe om te bereiken dat er meer geïnvesteerd wordt in goede sportaccommodaties (turnhallen) en trainingsmaterialen. Alleen op deze manier kunnen er voldoende trainingsuren en faciliteiten aangeboden worden aan de turnsters om het beste uit zich zelf te halen en het niveau in de regio omhoog te krijgen.

SportDrenthe is in staat verenigingen samen te verbinden, de bestuurders te overtuigen en te motiveren en ervoor te zorgen dat het accommodatiebeleid bij de gemeentes onder de aandacht komt. Ze staan voor hetzelfde als TurnGroep Noord; de sporter, in dit geval de turnster, staat centraal in een Veilig Sportklimaat. Samen bereik je meer!

Judith Knollema-Oorebeek, secretaris TurnGroep Noord