Zo attent om gevraagd te worden voor een column over 50 jaar SportDrenthe en een toekomstverkenning voor de komende 50 jaar ligt in het verschiet. Het streelt het ego en daar barst het van in de sport, waar menigeen het benul meer in de benen lijkt te hebben dan in de bovenkamer. Eerst goed nadenken en dan pas doen, blijft het devies. Gelukkig mag een column voor de helft bestaan uit hele en halve onwaarheden, best wel handig in deze tijden van nepnieuws, bluf en veel blaf van de dikke ik, die het van zichzelf uiteraard niet doorheeft.

Het Provinciale rapport “Amen is geen Amsterdam” vormde de aanleiding om de subsidie van SportDrenthe stevig naar beneden bij te stellen, andere “opdrachtjes” moesten naar binnen worden gepraat en het moet gezegd, dat lukt met een tonnetje of twee elk jaar heel aardig. De begroting sluit telkens af met een klein plusje. Legio onderwerpen staan op de agenda: breedtesport, gezonde sportkantines, Jeugdfonds Sport en Cultuur, sport duurzaam, maatschappelijke dienstverlening en fitheidstesten voor ouderen galmen nog lang na. Het thema LHBTI+ staat ook stevig op de agenda en uit volstrekt betrouwbare bron is bekend, dat het onderwerp de nodige aandacht zal krijgen op het Sportgala. De regenboogvlag kan hoog in top en dat is hard nodig, zeker bij de voetballerij!

Het Nationaal Sportakkoord en het preventie-akkoord geven belangrijke input. Schande dat de zorgverzekeraars nog geen opdrachtgever zijn, want de meeste kwalen zijn gerelateerd aan een beroerde levensstijl. Sport en bewegen biedt dan uitkomst niet in de laatste plaats voor mensen met de meest dure tatoeages op vreemde plekken om over de verwijderingsbijdrage maar te zwijgen.

Fijn dat SportDrenthe innige samenwerking zoekt met Sportstudies van de Hanzehogeschool Groningen. De blik op innovaties is serieus. De professionele en creatieve ondersteuning van het project LED-verlichting bij alle buitensportclubs in de gemeente Assen is daar een fraai voorbeeld van. En er komt nog meer: zonnepanelen op de sportdaken, warmtepompen, driedubbel glas, energie uit waterstof etc.. Vette blauwe protocollen tot op Europees aanbestedingsniveau vormen de onderlegger, maar SportDrenthe helpt ons er gelukkig doorheen met een geel/rode interactieve aanpak. Het blijft immers mensenwerk, dat vraagt om directeuren die kunnen besturen en medewerkers die projecten kunnen leiden. Kortom het lezen van de wedstrijd! SportDrenthe staat met alle plezier aan het hek om het ’s ochtends in alle vroegte om 6.00 uur voor u open te doen. Wij zijn ook graag van de partij …

met het beste van Michel Berends,
voorzitter tennisclub ATV de Hertenkamp in Assen