Jan Leijssenaar, geboren op 20 juli 1960 en werkzaam geweest voor SportDrenthe van 1981 tot en met 2016. Het waren precies 25 prachtige jaren, maar het was genoeg. Eerst als sportconsulent en sporttechnisch ondersteuner van o.a. de voetbal en volleybal in Drenthe. Later als gehandicaptensport consulent en de laatste jaren als coördinator van een team met geweldige specialisten.
Sportraad Drenthe, Drentse Sport Federatie, STAMM Sport en SportDrenthe ik heb ze allemaal mogen mee maken en het was een fantastische tijd, maar wat wil je ook als sport in je bloed zit en je daar dagelijks mee bezig mag zijn.
Sport zit in je bloed

“Wat heeft de een met sport en de ander niet, hoe kan dat toch”, vraag ik mij wel eens af. Als kind groeide ik op in een gezin waar sport redelijk belangrijk was, in de jaren zestig-zeventig werd er nog niet gesproken over sport als middel of sport beïnvloedt de maatschappij. Het was meer iets wat er gewoon bij hoorde en bij het ene gezin was het belangrijker dan bij die andere. In de kinderjaren denk je daar niet over na, je sport gewoon en waarom of hoe belangrijk het is, wat maakt dat allemaal uit. Maar ook vandaag is het niet anders, een kind sport nog steeds omdat hij of zij het leuk vind en de vader en moeder gaan mee omdat ze het ook leuk vinden. Vinden ze het niet leuk dan heeft dat zeker invloed op het kind.
Wat ik mij dan wel eens afvraag is waarom het in je bloed zit, of is dat maar een term en bedoelen ze ermee “ik vind het leuk”, dat zou ook kunnen, sowieso al raar die uitdrukking het zit “in je bloed” dat kan ja helemaal niet.
Gelukkig is sport inmiddels een maatschappelijk erkend verschijnsel (alweer zo’n moeilijk woord) geworden, het is niet alleen gezond, maar het is zeker ook de mooiste en meest beoefende vrijetijdsbesteding in ons land. In de hele wereld zijn wij uniek om onze verenigingsstructuur. Jong en oud gaan dagelijks en in de weekenden naar sportvelden of de sporthallen en we maken er samen elke keer wat leuks van. Wat nog steeds beter kan in ons Nederland is dat er meer sport moet zijn op de scholen, minimaal elke dag een uurtje in zowel, het basis-, voortgezet, en MBO/HBO onderwijs. Het moet gewoon in je bloed zitten en dan kun je er nooit meer van afkomen!
Sport zit ook in mijn gezin

Ik stimuleerde sport enorm in mijn eigen gezin, maar hoe bijzonder en geen enkele verklaring had ik ervoor. De jongens hebben het in hun bloed en de meisjes niet. Maar maakt dat wat uit, nee hoor, gelukkig zitten er genoeg andere positieve dingen in dat bloed.
Het ga je goed SportDrenthe, zorg dat er zoveel mogelijk mensen nog steeds met sport kunnen bezig zijn in deze mooie provincie.
Sport zit in je bloed!
Jan Leijssenaar