Afgelopen jaar deed VV Actief mee met ‘Meer Leden in Kortere Tijd’. Deze cursus wordt georganiseerd door SportDrenthe. Ik mocht invallen voor een ander bestuurslid op de eerste avond en heb de cursus daarom maar in zijn geheel doorlopen. Voor VV Actief is daarbij de inzet om Walking Football te organiseren.

Ik leer nog iedere dag op het werk bij, dus voor de vereniging zal dat vast ook wel gelden. En wat te leren valt op de cursus is misschien wel als blauwdruk om vaker te gebruiken binnen de club. Met die verwachting dook ik er vol enthousiasme in.

Een aantal avonden, steeds bij een andere deelnemende vereniging. Goed voor het netwerk, leuk om bij anderen in de keuken te kijken. Inspirerende ideeën en een helder aanbod. Een uitstekende cursusleider (Anne Prins, met een groot verleden bij onze club). Tot zover het promopraatje.
Maar waar draait het nu uiteindelijk om bij deze cursus? Zorg dat je in beweging komt als club! We moeten als besturen ons realiseren dat succes je niet komt aanwaaien. Je moet wel degelijk iets doen. Ik roep nu al ruim een jaar bij ons op de vereniging ‘Samen zijn we Actief!’ En dat voel ik ook zo. Samen iets neerzetten, vanuit goeie intenties, met het hart op de juiste plaats. Maar ook met structuur en borging. Hou vast aan wat er is bedacht, want dan is het op een later moment ook weer te gebruiken. Of misschien zelfs voor een heel ander doel. Want laten we eerlijk zijn, vaak hoor je niet meteen iets nieuws, maar wordt het wel heel goed op een rijtje gezet.

Voor VV Actief zetten we dus komend seizoen ook in op potentiële oudere leden. Ik ben daar persoonlijk heel blij mee. Al was het maar omdat ik vind dat onze vereniging zoveel mogelijk burgers iets moet kunnen bieden. Mij lijkt het geweldig als er 60-plussers actief bezig kunnen zijn, gekoppeld aan een sociaal moment.

Ik ga hier niet de inhoud van de cursus samenvatten, maar als iemand nog motivatie nodig heeft, dan trek ik die graag over de streep. Gun jezelf de mogelijkheid om iets te leren van een ander. Kijk eens door een andere bril naar dingen die je korter of misschien al heel lang doet. En weet dat er een organisatie als SportDrenthe bestaat. Een organisatie waar je een beroep op kan doen. Waar gedreven mensen aan het werk zijn. Ondersteuning van verenigingen met bijvoorbeeld cursussen en beleidsplannen. Eén nadeel: sommige medewerkers zijn vaak 5 avonden in de week op pad…

Ger Wierenga
voorzitter VV Actief