Op 20 oktober 2018 overleed oud premier Wim Kok. Mijn gedachten gingen terug naar de Olympische Spelen van Atlanta 1996….met als slogan “Believe in the Dream“. In korte broek en oranje shirt zaten we geïnspireerd te praten over sport in Nederland op diverse niveaus. Toen ik vertelde dat ik STK functionaris was (Sport Technisch Kader) op lokaal niveau, onder auspiciën van SportDrenthe was Wim Kok zeer geïnteresseerd. Wat bleek? De STK-regeling kwam uit de koker van de PvdA en hij wist er veel van. Zou hij geweten hebben dat ‘zijn’ STK beleid zou door ontwikkelen naar de huidige combifuncties en buurtwerkers sport?

Het woord STK en SportDrenthe zijn gevallen. Het voelt als een rode draad door mijn sport loopbaan. Prachtige herinneringen aan de zeven professionals bij zeven mooie sportclubs in Assen te weten de voetbalverenigingen ACV en Asser Boys, de gymnastiekverenigingen Udi en Eendracht, Badmintonclub BC Assen, Sportclub Bartje, de sportvereniging voor mensen met een beperking en volleybalvereniging Sudosa-Assen (nu Sudosa-Desto). De begrippen “inspiratie en ontwikkeling” zijn voor mij in deze periode geboren en krijgen tot op de dag van vandaag meer en meer een diepere betekenis. We inspireerden elkaar in bijeenkomsten bij SportDrenthe in Beilen. Het varieerde van het opzetten van een kadercursus, vrijwilligersbeleid, stemband oefeningen wat veel hilariteit gaf tot hoe ga je om als enige professional in een vrijwilligersorganisatie. Contact voor contract is hieruit
één van mijn motto’s geworden. Eerst een relatie opbouwen, de ander te zien en van hieruit aan de slag. Tot op de dag van vandaag is dit mijn attitude, grondhouding in mijn werk.

Het thema “Vrouw en sport in Drenthe” in de beginjaren 90, heeft veel indruk op mij gemaakt. Door het platform Vrouw en sport is er drie jaar gewerkt vanuit drie invalshoeken: Aktief Sporten, Sporttechnisch Kader en Bestuurlijk Kader. De positie van de vrouw in de sport werd op nationaal, provinciaal en plaatselijk niveau belicht. De eindpresentatie vond plaats in “De Kolk” in Assen en samen met burgemeester Dineke van As-Kleywegt (vrouwen in bestuurdersfuncties), Theo Sybersma (topsporttriatleet) mocht ik de invalshoek Sport Technisch Kader functionaris toelichten. In deze voornamelijk mannenwereld vond ik het mooi als ik als coach een wedstrijd won van een team met een mannelijke coach. Niet alle mannelijke coaches feliciteerden mij na afloop. Met een bewust uitgestoken hand nam ik de felicitaties in ontvangst waar ik diep van binnen veel pret om had.

Tot slot heb ik samen met Drenthe beweegt, SportDrenthe in 2014 vier inspiratiessessies mogen geven met mijn inspiratoren. Ik wilde graag mijn ervaring delen na 27 jaar Sudosa-Desto als Sport Technisch Kader functionaris en sportclubs inspireren op weg naar……. succesvol jeugdbeleid. Ik had gekozen voor vier thema’s: Elk kind wordt gezien met sportpedagoog Ineke Kalkman, de kernwaarden van de club met Joop Alberda, de trainer leert een leven lang met Toon Gerbrands en de club in deze moderne tijd met Berend Rubingh.
Mijn inspiratoren vertellen een verhaal en dan gebeurt er altijd iets. Zij zetten mensen in beweging en zorgen voor een volgende stap. Je wordt professioneel of persoonlijk geraakt….
En wat zo leuk is….dit proces stopt nooit…..
Dankjewel STK Drenthe, dankjewel SportDrenthe, dankjewel Drenthe beweegt! voor de mooie ervaringen en herinneringen…. en……. er is altijd een verder……

Rita Buikema
Assen, november 2018