Wat ben ik blij dat SportDrenthe zich inzet voor minder energie! Nou ja, als het gaat om het elektriciteits- en gasverbruik dan. Laat de energie vooral groeien op het veld. Daar hebben verenigingen al genoeg moeite mee. Met steeds minder subsidie en stijgende lasten wordt het krapper en krapper.

Dat viel me in elk geval een jaar of 5 geleden op. Ieder weekend kwam ik als kelderklassespeler in het voetbal bij de meest diverse dorpsverenigingen. In die kleedkamers uit de jaren 70, waar op een gure herfstdag je sokken van het bankje waaien. Maar waar toch geprobeerd wordt het aangenaam warm te houden. En dus vliegt de ene kuub gas na de andere naar buiten. Dat moet toch anders kunnen was mijn gedachte. En zo werd het eerste zaadje gepland van een nu zo succesvol programma van SportDrenthe.

Na een zwerftocht door alle delen van Drenthe, met voetbalvereniging Achilles 1894 aan mijn zijde, werden de verenigingen enthousiast gemaakt om aan de slag te gaan met duurzaamheid. Met het doel om de sport betaalbaar te houden. Meer dan 100 verenigingen kwamen af op de informatiebijeenkomsten. Maar goed, er lag eigenlijk nog helemaal geen aanbod. Wat konden we de verenigingen nou echt bieden? Gelukkig kon na een unaniem aangenomen initiatiefvoorstel in de Provinciale Staten van Drenthe echt worden begonnen: Drenthe Sport Duurzaam werd opgezet. En hoe mooi ik het ook vond, eigenlijk was het ook wel lastig, want ik moest ‘mijn’ project overdragen aan Paul van Dijk, de projectleider van SportDrenthe. Maar gelukkig is het in goede handen.

De afgelopen 2 jaar wist Paul zo’n 100 verenigingen enthousiast te krijgen om aan de slag te gaan met de verduurzaming van hun accommodatie. Met flinke investeringen in isolatie, zonnepanelen en af en toe ledverlichting op de velden worden verenigingen klaargemaakt voor de toekomst.
En dan is het boek wel zo’n beetje uit zou je zeggen. Het tegendeel is waar! Met landelijke acties tegen het afschaffen van de salderingsregeling, een gebrek aan netcapaciteit en rare landelijke subsidieregels, weet ondertussen ook de minister dat er in Drenthe serieus werk wordt gemaakt van Drenthe Sport Duurzaam. En uiteindelijk profiteren alle verenigingen mee, ook buiten Drenthe.
Dit project heeft zichzelf bewezen en moet worden voortgezet zou je denken? Dat is in elk geval wel mijn volle overtuiging. De eerste projectperiode is nu bijna ten einde. Het is dan ook de hoogste tijd om groen licht te geven voor Drenthe Sport Duurzaam 2.0.

De energie van dit project moet niet verloren gaan. Sterker nog, vol energie vooruit voor betaalbare sport in Drenthe! En misschien waaien mijn sokken op die gure herfstochtenden dan ook niet meer van het bankje.

Peter Zwiers
Provinciale Staten Drenthe en initiatiefnemer Drenthe Sport Duurzaam