SportDrenthe is 50 jaar en dat is op een geweldige manier gevierd in heel 2019. En het valt op dat sport als middel daarvoor heel goed werkt. Het lukt in Drenthe prima om met de breedtesport veel mensen op de been te krijgen en de organisatie rondom DRENTHE BEWEEGT is uniek in Nederland.
Het initiatief om via sport tal van maatschappelijke zaken aan de orde te stellen, zoals meer bewegen, gezonder eten of gewoon een andere leefstijl aan te meten, heeft veel maatschappelijke organisaties wakker geschut.
Onderwijs, gezondheidszorg, lokale overheden, wetenschap en zelfs het bedrijfsleven zien zich graag betrokken bij Drenthe beweegt en SportDrenthe.
Dat brede maatschappelijke draagvlak zorgt er ook voor dat de hele provincie meedoet en echt betrokken is en dat maakt het heel speciaal.

Als Topsport NOORD zijn wij de organisatie die in dat geweld van breedtesportontwikkelingen probeert aan te haken bij wat er in Drenthe gebeurt.
Niet omdat er nu zoveel aan topsport wordt gedaan daar, maar wel om de samenwerking die er is zodat wij via talentontwikkeling een brug kunnen slaan tussen top- en breedtesport.
En dat lukt prima als we zien hoe sterk bijvoorbeeld de wielersport zich ontwikkelt in de enige echte fietsprovincie van Nederland. Acties als ‘Op Fietse’ geeft ons ook de kans om samen met gemeenten en provincie meer voorzieningen te realiseren met bijvoorbeeld BMX- en wielerbanen.
Maar ook sportbonden zien deze groei en willen daar maar wat graag bij aansluiten.

Sport stimuleert en dat merken wij in de aanmelding van jonge getalenteerde sporters die verder willen in de sport om te kijken hoe goed ze kunnen worden.
Voor de topsport betekent het ook dat ‘de Drentse sportvisie’ in de Noordelijke samenwerking een belangrijke inbreng en invloed heeft. Het was diezelfde Drentse visie die de basis vormde in het Olympisch plan 2028; wat dan misschien niet is gelukt, maar wat nu nog steeds de basis vormt voor het idee dat sport vooral staat voor ‘het middel’ om gezond te leven en vitaal te blijven en dat de prestaties of resultaten dan vanzelf komen.

Sport en bewegen stimuleert en (top)sporters inspireren op hun beurt weer anderen om het ook te proberen. Sport gaat vaak om resultaat, maar het proces om daar te komen is veel belangrijker en de beleving daarbij is veel groter. Dat is een overtuiging die wij in onze organisatie elke dag weer meekrijgen van de sporters die alles uit hun talent proberen te halen.
Wij zien bij SportDrenthe dat zij dit proces maar al te goed kennen en dat het resultaat na 50 jaar dan ook terecht gevierd mag worden.
Proficiat.

Willem Veldman
Stichting Topsport NOORD