Ik train elke week een uurtje in een sportschool om te zorgen dat ik fit blijf. Ik stap ook, om lekker te bewegen en buiten te zijn minstens een keer per week op de fiets om te mountainbiken in het Bargerveen. Sporten vind ik belangrijk voor mezelf om lijf en geest in conditie te houden. En ik vind het net zo belangrijk voor iedere andere Drent om de mogelijkheid te hebben om lijf en geest fit te houden met sporten. Sporten is bovendien een fantastische manier voor jongeren – en net zo goed voor de wat minder jongeren – om hun talenten te ontwikkelen en prestaties neer te zetten die voor de rest van hun leven van belang zijn.

Sport behoort tot de onderwerpen waar ik me mee bezig heb gehouden de afgelopen vier jaar als gedeputeerde van de provincie Drenthe. Nog een paar dagen, dan mag u weer naar de stembus om nieuwe provinciale staten te kiezen. Ik hoop van harte dat u gaat stemmen, want als provincie hebben we echt iets te zeggen over sport in Drenthe. Drenthe heeft zich de afgelopen vier jaar sterk verder ontwikkeld tot sportprovincie, vooral als fietsprovincie. We stimuleren de wielersport met bijvoorbeeld subsidies en mochten een bijdrage leveren aan het WK Dammen in Assen. Samen met gemeenten zetten we in op Drenthe beweegt en SportDrenthe. Ook dragen we bij door fietspaden en fietsroutes aan te leggen. Wat dacht u van De Col du VAM, het spiksplinternieuwe parcours over de VAM-berg in Wijster?

Afgelopen week, op 11 maart, heb ik de prijs voor sporttalent uitgereikt op het Sportgala Drenthe in de Nieuwe Kolk in Assen. Genomineerden Bjorn Bernsen, Britt Roos en Juri Dijkstra waren de blij verraste jonge Drentse sporttalenten. Deze sportievelingen die zich heel hard inzetten voor hun sport, krijgen van mij alle lof.
Ik vind het belangrijk dat we als provincie blijven zorgen voor de ontwikkeling van onze jonge sporttalenten. En voor die van alle andere sporters – ook van mensen voor wie dat om wat voor reden dan ook minder vanzelfsprekend is – die lijf en geest fit willen houden.

Henk Jumelet