Wil je een column schrijven? SportDrenthe bestaat 50 jaar! Natuurlijk wil ik dat.
Zeven van die 50 jaar ben ik bij SportDrenthe betrokken geweest. Eerst vanaf 1990 als lid van het interim-bestuur van de Drentse Sport Federatie (DSF) en daarna tot vlak voor de gemeentelijke herindeling in Drenthe van de nieuwe organisatie STAMM-Sport.

We spreken vaak over zeven vette en zeven magere jaren. Voor mij waren dit zeker in het begin vooral zeven turbulente jaren. De DSF had bij het aantreden van het interim-bestuur zowat alle kwaaltjes die je kunt bedenken. Voor een deel kwamen die van buiten, maar ook intern was de winkel aan een verbouwing toe.

Dat is niet zonder slag of stoot gegaan. Wel stond er na verloop van tijd een frisse organisatie die er zin in had om ook na 2000 een betekenisvolle rol voor sport in Drenthe te spelen.

Ik zie twintig jaar later dat SportDrenthe met een open vizier met de toekomst bezig is. Soms op eigen kracht, vaker nog in netwerken.

SportDrenthe werkt met veel partijen aan een gezonde en sportieve samenleving. Waar word ik dan blij van:
• Dat de kinderen die weer naar school gaan tijdens de hittegolf van augustus niet volgens het rooster “gymnastieken” maar lekker kunnen dollen in het zwembad hier Annen.
• En om bij zwemmen te blijven, ik geniet van een badjuf die met vrijwilligers volop bezig is kinderen die nog niet lang in ons land zijn, watervrij te maken. Voorkomt ook ongelukken.
• Dat speeltuintjes niet verslonzen, maar met ideeën van de buurt blijven uitdagen tot bewegen. Gezond voor mens en buurt. En niet stoppen wanneer er iets vernield wordt!
• Dat de natuur in Drenthe een groter aanbod heeft van leuke, gezellige projecten waarbij je de handen uit de mouwen kunt steken om noodzakelijk onderhoud te doen. En natuurlijk met een kopje koffie en een praatje.
• Dat na sporten en bewegen het hapje en drankje stap voor stap verandert in een gezond sapje met een op fruit en groente gebaseerde kleine snack. Je ziet dat in de supermarkten het aanbod hierop in speelt. Dus dat doen we in sportkantines, fitnessruimten en tijdens het Sportgala 2020 ook!

Sport in Drenthe volop in beweging voor de komende tien jaar!

Rein Munniksma